Mexiko,  Tulum

Festival s velkým F

Údajně jediný takové velikosti roku 2020. No jo, Tulum. Tady to žije, pulzuje, konzumuje. Turisté přijíždí a odjíždí, jako by se nechumelilo. A ono se nechumelilo, rozhodně ne tady.

Přijíždí bez rozpaků, jako bychom nebyli uprostřed sezóny hurikánů. Velikánů, kteří se s námi, vratkými postavičkami, nemazlí. Přichází z dáli širého moře. Nabalují na sebe všechen vztek a vzdor naší planety a řítí se nevídanou rychlostí kupředu. Fá fá fááá. Nejdřív se několik hodin zvedá vítr a začíná pršet. Intenzita sílí. Stromy se ohýbají k zemi, klaní se velké matce. Větve praskají, staré hřbety někdy povolí a poddají se nezřízenosti. Je to zkouška. Ustojíš to či ne? Lesy se pročišťují od suchých větví, soušků a staroušků. Hladiny řek, jezer i cenote se zvedají a…vše se mění v jedno velké sladké moře, ze kterého ční stromy a němž plují kusy nábytku, boty, odpadky i jiné zapomenuté předměty. Hurikány nám připomínají, že v porovnání s Pachamamou jsme nicotné prd a že naše strachy schované za antibakteriálními gely a rouškami jsou iluzorní v porovnání se skutečným nebezpečím. Život a smrt. Dvě stránky jedné mince. Vždy přítomné v každém okamžiku, ačkoli se nedají osahat. Nádech a výdech.

V Tulumu lidem došlo, že dříve či později nás ty nemoci stejně dostihnou a některé dny se sečtou a jiné odečtou, ale ve výsledku zodpovědnost za život si nese každý sám. A tak jsou všichni shovívaví. I policie. Nařízení se nedodržují nebo jen na oko. A dlouho připravovaný festival, ačkoli s restrikcemi, rozproudí kreativitu, vášeň, energie do žil. Pláž se mění v tříproudou dálnici. Promenáda dam v tangách na podpatcích vyvolá nejeden úsměv místních domorodců. Hold když ve stylu, tak ve velkém, a ani tekuté písky je nezastaví. Amíci vs hipíci. Kulturní kotel výměny bakterií. Doprava stagnuje, kapsy se plní penízkama. 

Přispěla jsem ruku k dílu, dala své srdce na oltář. Vznikla pestrobarevná mandala z písku, hlíny, kamenů i semínek. S ovocem, lapači a květem života, místo ke spočinutí i uvnitřnění. Vzdejte dík matce Zemi! I znalec majského kalendáře potvrdil: vybrala sis na oltář skvělý den, své majské narozeniny! Díky, za odměnu se s podvečerem nad oceánem vybarvila obří duha, brána do dalších dimenzí, a já pocítila vděčnost za to, že vše je, jak má být.

Po pěti dnech párty jógy se vše opět zpomalilo, každý se svou opičkou, davy mizí.